Lenin North Face

dilluns, 14 d’abril del 2014

Tristaina (2878m) per la sud i corredor oest del Pic ded l'Arbella (2763m)

Matinal exprés al Circ de Tristaina ... tastant un corredor que feia dies que somiava, l'oest de l'Arbella
Amb en Xevi i en Cardi, decidim aprofitar un dilluns a matí que tenim festa per fer una matinal (a la tarda toca pencar de valent a la botiga) ràpida en alguna zona ben parida. Després d'un diumenge intens de bona neu per la Vall de Sorteny, i amb la cara nord del Serrera a la butxaca, em quedo a fer nit a l'apartament d'Andorra per poder estar l'endemà a quarts de 8 amb els eskis calçats.
Les previsions es compleixen, dia obert, ni rastre del vent i fred de nit que ha regelat el terreny. El dia s’alça i amb els primers rajos de sol arrenquem de l’estació d’Ordino sobre les 8:00. L’objectiu d’avui és atacar el Circ de Tristaina, per provar sort a la cara sud del Pic de Tristaina (2876m), i si les forces i el temps ho permeten, completar la jornada amb el corredor Oest del Pic de l’Arbella (2763m). En Marc, en Xevi, la Leya i jo (Uri) sortim carregats i amb la motivació pels núvols. Per arribar als estanys de Tristaina ens cal un pas d’escalada mixta que desperta els primers somriures en una situació còmica: la gossa a dalt i nosaltres feines i treballs per avançar i superar la cornisa.
image
Marc i Leya sobre els estanys
Un cop al circ, travessem els tres estanys i ja controlem les dues activitats del dia. El sol avança a pas ferm i sens tira a sobre, cagada, la cara sud fa massa estona que està rebent la insistent cremor del sol i la baixada pot ser perillosa: els 55˚ que té l’entrada de la pala del Tristaina i els 45-50 mantinguts del descens la fan molt propensa a les allaus de fusió en època primaveral, sobretot a mig matí. Decidim augmentar el ritme i provar sort fins que la neu es vegi estable, però ja no hi som a temps, quan ens disposem a afrontar el tram final amb grampons i piolet, seguir sembla una bogeria. Exposar-nos a un terreny tan perillós, sobretot pensant que ens falta la part final que no permet cap errada i que una caiguda et porta a una zona de roques criminals, no té cap sentit. Fa estona que mirem el corredor oest de l’Arbella, estèticament molt atractiu i que sembla que aguantarà força més gràcies a l’orientació encertada per l’època. Pells fora i descendim fins a peu del corredor per calçar grampons, desenfundar piolets, carregar esquís i entrar per l’esquerra buscant la part més gelada per evitar enfonsar-nos i pujar més depressa. En Xevi prova sort amb les raquetes, fins que en un pas gelat una d’elles surt despedida pendent avall…merda, la raqueta ja no para i no hi ha altre opció que baixar, ja que el terreny està massa dur per pujar sense material. En Marc i jo decidim seguir, ja que les condicions semblen interessants. Portem bon ritme i amb mitja hora ens plantem al cim com uns jabatus!
image
Marc al tram mig del corredor
Unes vistes espectaculars, una panoràmica per emmarcar i un descens que pot ser en condicions espectaculars, ja que el sol comença a apretar i la neu es posa cremeta…zis-zas-zis-zas!!! Són les 13:00 i la baixada es planteja exposada, amb trams tècnics, sobretot l’embut del mig i amb un pendent d’entrada que voreja els 55 graus en el primer ressalt, i es manté entre 40 i 50 en la major part del descens. Efectivament, la neu a transformat i tenim la capeta de mantega que estàvem desitjant, aquella que et permet gaudir de cada gir deixant empremta i que et garanteix un control total…un “gustassu”! 350 metres de descens amb una gran dosis d’adrenalina cremada. Una jornada molt gratificant que ens ensenya que a la primavera, per triomfar a una sud cal matinar, i que les oest són pels “dumingerus” de veritat!
Fotos:
image
Corredor oest del Pic de l’Arbella (2763m)
image
Cara sud del Pic de Tristaina (2876m)
image
Xevi i Marc començant l’ascenç al corredor
image
Descens del Pic de l’Arbella
image
When everything is allright, you can feel inside the clouds, like touching the sky!
image
Xevi i Leya esperant la nostra arribada

diumenge, 13 d’abril del 2014

Cara nord del Serrera (2912m), big mountain al poder

Una baixada molt canyera, en un territori 100% salvatge i inexplorat
Passat el refu de Sorteny, per la canaleta que accedeix a la Cebollera
Després del gran descobriment d'en Dani i en Bernat, amb l'amic Pär, que precisament el vaig conèixer aquest mateix any a Andorra fent skimo a la Vall de Ransol, ens decidim a buscar una matinal semi exprés per la zona d'Andorra. Ja fa dies que el sol apreta i a plogut a cotes baixes, de manera que tenim clar que la clau de l'èxit és matinar molt i buscar una cara nord que pugui presentar bones condicions. A quarts de vuit arrenquem del pàrquing de Sorteny direcció al refu. D'entrada, ni rastre de neu, sembla que ens ocarà portajar una bona estona.Conforma anem avançant, trobem les primeres clapes a la pista, però els dos intents de foquejar queden frustrats per la no continuïtat de la neu. Arribats al refu, encara hem de caminar uns 100m més fins a poder calçar els esquís. Optem per pujar el Coll de la Cebollera, baixar per darrera a territori francès i mirar la cara nord des d'abaix, per assegurar que hi hagi línia possible i que les condicions siguin interessants. Amb poca estona ens plantem al coll, crestegem una mica i iniciem un curt descens de 3 girs i una diagonal que ens deixa a la part final de la cara nord.
Vistes de la nord des del Coll de la cebollera
Sembla que tindrem sort, hi ha un parell de línies factibles des del cim i el temps acompanya, tot i que no podem perdre ni un minut, doncs hi ha uns núvols apropant-se pel cantó francès que no fan massa gràcia. Ens enfundem els crampons, carreguem esquís a l'esquena i gas amunt, directes cap al cim amb més de 200 metres per endavant. La pujada és molt exposada, 45-50 graus mantinguts, que permeten avançar molt ràpidament però per contra, no perdonen cap error. Hem triat la línia més estètica possible, amb un parell de trams entre roques combinat amb dues zones amples amb girs fàcils. Amb una hora i poc ens presentem al cim, carregats d'energia i amb un somriure d'orella a orella. Òbviament, la gent que ens veu pujar al·lucina, ja que és una cara que habitualment no es fa, ni de pujada ni  molt menys de baixada. M'atreviria a dir que el nostre descens deu ser dels pocs que a viscut la cara nord del Serrera.



En Pär tastant l'entrada de la nord ... steep steep!
En Pär camí del cim...neu dureta














Gaudim de l'espectacular panoràmica i fem temps perquè el sol estovi una mica la primera capa del descens, ja que hi ha trams com l'entrada i alguna zona central que estàven realment durs, molt condicionats pel vent i els canvis de temperatura. Casualitats de la vida, al cim coincidim amb dues parelles bagenques d'Avinyó, que ens fan més familiar l'estància amb els quals compartim una bona estona.

Arribat al cimde la Serrera des de la nord
Controlant la línia de baixada a la nord
No esperem massa més, mengem una mica, hidratem cos i ment i calçem esquí buscant una de les dues úniques entrades que permet el descens. Molt exposada, estreta i extrema com ens agrada, és el preludi d'una baixada que pot ser èpica. Neu dureta que fa pencar els cantells dels esquís i que ens posa a prova de cames. un cop superat, gaudim de girs amples amb neu canviant però que es deixa fer, i trobem les dos passos estrets aviat. Aquí la neu és més complicada, però la sensació que brinda la línia s'ho val. Finalment, busquem una escapatòria entre roques a la part de baix, la qual no tenim controlada perquè hem arrencat una mica més amunt la pujada. La trobem i de regal el premi final. Neu pols fins a l'esplanada final. Descens orgàsmic amb final feliç, que ens permet aixecar una mica de polseta. Ara només ens queda girar-nos i assaborir visualment la gran línia que ens ha donat el Serrera.
Observant la cara nord des del Coll de la Cebollera
El retorn és desfent la ruta d'aproximació, enfilant-nos al Coll de la Cebollera amb pells de foca i tirant-nos per la ruta d'ascens fins al refu de Sorteny. Neu primavera que es deixa fer, molt disfrutona, que es converteix en més pesada els trams de sol. Precisament en Pär, que baixava a tota castanya, comprova el canvi de neu en un punt de la baixada. Surt disparat i quan arribo jo, vaig resseguint el rastre que ha deixat: esquís pals i ulleres tot escampat i ell desplomat al mig de la pala. Contusions importants al genoll, cervicals, espatlla i cap. Un bon ensurt que li costa déu i ajuda de tornar al cotxe.
Fianalment, arribem a la pista i caminant xinu xanu ens plantem al cotxe abans de les 14:00.
Una altre gran jornada descobrint territori amagat amb freeride extreme del bo. Big mountain paradisse!
Brutal línia de baixada a la nord del Serrera!